Nieuwe strategische partner voor DWE in Zuid-Amerika

23-05-2017

Deep Water Energy (DWE), het Oost-Gelderse bedrijf achter de revolutionaire Oryon Watermill, is een belangrijke strategische samenwerking aangegaan met Smart Promise NV uit Suriname. Smart Promise zet zich de komende jaren in voor de introductie van de Oryon Watermill in Suriname en de buurlanden Brits en Frans Guyana.


Met de strategische alliantie met Smart Promise verzekert Deep Water Energy zich van een lokale partner, met grote deskundigheid en een groot, relevant netwerk in de energiemarkt in Suriname en zijn buurlanden. Smart Promise telt drie partners, Franklin Kambel, Jeff Hellstone en Ruurdt Jukema, Laatstgenoemde wordt het aanspreekpunt voor Oryon Watermill in Suriname. Franklin Kambel, directeur van Smart Promise, is enthousiast over de samenwerking: “Wij constateren een sterk groeiende vraag naar duurzaam opgewekte energie. Wind en zon spelen daarin een leidende rol. Maar met de visvriendelijke Oryon Watermill is water sterk in opkomst. Deze waterkrachtcentrale vult op innovatieve wijze de behoefte in aan decentraal opgewekte, betaalbare energie. Voor grote gebieden die niet aangesloten zijn op een energienet en waar energie nu vrijwel onbetaalbaar is, zoals in landen als Suriname en de Guyana’s, is de Oryon Watermill een uitkomst. Wij zien grote mogelijkheden.”  


Lokale energie

De afgelopen maanden werden in de Surinamerivier bij het dorpje Duwatra de civieltechnische werkzaamheden uitgevoerd voor een eerste, zogeheten off-grid Oryon Watermill. Dolf Pasman en DWE-vennoot Jaap Ory raakten al begin januari 2012 in gesprek met de betrokken Surinaamse ministeries en met het Surinaamse energiebedrijf. Uiteindelijk vonden de samenwerkende partijen de juiste off-grid locatie. De plaatsing van de waterkrachtcentrale gebeurt in juni en juli. RVO ondersteunt het project financieel. De 30 kW installatie levert straks voldoende energie voor de stroomvoorziening van in totaal drie dorpen.